Categorie archief: Geocaching nieuws

Aanpassingen Opencaching site

Het is al een tijdje geleden dat er een bericht geplaatst is op onze blog en omdat er een aantal veranderingen doorgevoerd zijn en nog zullen gebeuren zullen we dit hier vermelden.

Om het financieel wat dragelijker te maken en om de site ondanks de toch tegenvallende interesse online te houden is er besloten om naar een andere goedkopere server te verhuizen. Door deze verhuizing kan het voorkomen dat de site voor enkele ogenblikken niet beschikbaar is maar als je ons even de tijd geeft en later weer terug komt dan zal het weer als vanouds werken.
Omdat de techniek niet stil staat moeten wij natuurlijk overstappen op de nieuwste software en dit zal ten goede komen om nieuwe aanpassingen van de site te kunnen garanderen.

De ontwikkelaars van Opencaching zijn altijd bezig om de site en het gebruik ervan beter en aangenamer te maken en zo zijn er afgelopen tijd een fors aantal aanpassingen gemaakt. Een paar hoofdpunten zullen we hieronder even vermelden.

 • De hoofdpagina is interactiever gemaakt door de algemene statistieken als carrousel weer te geven.
 • Voor de geregistreerd gebruikers is de introtekst verwijderd zodat er ruimte is voor de belangrijkere zaken.
 • De laatste forum en blog berichten zijn nu ook op de hoofdpagina zichtbaar.
 • Op de hoofdpagina kun je zowel de tekst en de kaart gebruiken om met 1 klik de nieuwste caches, events, geopaths (trails) en awarded caches te bekijken.

Wanneer wij overgaan op de nieuwe server zal het mogelijk zijn om meerdere (maximaal 5) mijn omgevingen in te stellen. Het werkt zeer eenvoudig. Je gaat bijvoorbeeld een weekeindje naar de Ardennen en zoekt de plaats op de kaart waar je verblijft. Je maakt een cirkel rond die plaats van maximaal 150 kilometer en sla dit op, download de GPX en klaar ben je.

Gratis ammobox van Opencaching Benelux

Zoals bekend bij Opencaching staan wij erachter dat een cache uit minimaal een kleine behuizing moet bestaan. Wat is er nu leuker als je een echte schat vind met minimaal een logboekje, een pen of potlood en leuke ruilartikelen voor de kinderen of volwassenen na een mooie wandeling.

Over het algemeen voldoet een plastic bakje met een goed te sluiten deksel maar de ouderwetse ammobox is toch wel de ultieme cachebehuizing.

Nu heeft Opencaching een aantal ammoboxen weten te bemachtigen en willen jullie graag de gelegenheid geven om 3 caches te maken en Opencaching geeft daarvoor 1 ammobox per account weg.


Wat moet je doen om zo’n gratis ammobox in de wacht te slepen?
Zoek een mooie of speciale plek die je wilt laten zien aan je medecachers. Maak 3 fysieke caches zoals een multi, traditioneel of elk ander soort cache. Let op dat ook bij Opencaching toestemming van de landeigenaar nodig hebt om een cache te plaatsen. Laat deze caches door ons keuren en als deze goedgekeurd worden dan zorgen wij voor een ammobox die je kunt gebruiken voor je 4e cache of eventueel om voor één van de 3 caches te gebruiken. Natuurlijk dienen dit wel “OC only” caches te zijn die niet op een andere caching site geregistreerd zijn.
Er zijn 10 ammoboxen te vergeven dus grijp je kans om zo’n mooie ammobox te bemachtigen en daar een mooie cache van te maken.
Deze actie geld alleen voor verzending naar Nederland en België.

Nieuwe cache sticker

!!! Eindelijk, ze zijn er !!!

15063996_678158539027183_1918927398_o
Omdat caches van Opencaching Benelux niet echt herkend worden als caches van Opencaching hebben wij (voorlopig) een beperkt aantal stickers laten maken. Deze stickers kunnen op caches geplakt worden waar informatie over de cache geschreven kan worden. Het formaat van deze stickers zijn 15×7,5 cm en passen dus ook op kleinere caches.

Daar het om een beperkt aantal stickers gaat kunnen er maximaal 5 stickers per account besteld worden. Mocht de belangstelling naar stickers groter worden dan kunnen er in de toekomst natuurlijk meer gemaakt worden.

Opencaching is een non-profit website en streeft ernaar om alles gratis aan te bieden maar verzoeken wel om minimaal de verzendkosten te voldoen als een bestelling geplaatst wordt.

Wil je één of meerdere stickers bestellen? Ga dan naar onze contact pagina en klik onderin op de “Doneren” knop. Doneer voor verzending naar Nederland minimaal €1,23 en verzending in Belgie minimaal €0,79. Om Opencaching financieel te ondersteunen kan natuurlijk een hoger bedrag gedoneerd worden. Vermeld bij je donatie het aantal stickers, het accountnaam en het adres waar deze stickers heen gestuurd mogen worden.

KretDuckRace

  
KretDuckRace 2016 – 2017
Op 16 augustus is het idee geboren om een GeoKrety Race te gaan organiseren.

Na het peilen van interesse bleek dat er toch wel wat mensen zijn die dit toch wel leuk zouden vinden. Nu is het zo dat de GeoKrety in Nederland en België nog niet zo heel erg bekend is. Daarom willen we dit gelijk aanpakken om GeoKrety.org een klein beetje te promoten.

Bij veel mensen bestaat het idee dat je WEER een account aan moet maken voor de “zoveelste site” als je een GeoKret wilt loggen als gevonden of verplaatst. Ik kan vertellen dat dit niet hoeft.
Het aanmaken van een account is alleen nodig als je zelf een GeoKret wilt aanmaken. Voor het meedoen aan de GeoKrety Duck Race moet je dus wel een account aanmaken.

De KretDuckRace 2016-2017.

De race gaat van start op 1 september 2016. De race is geheel “voor de fun”. Er zijn dus geen prijzen mee te winnen, er zijn geen kosten aan de deelname. De race eindigd op 31 augustus 2017.

Regels:

 1. Er is geen limiet aan het aantal GeoKrets die u mee mag laten doen. Echter om het ook voor de anderen leuk te houden, adviseren we om maximaal 5 GeoKrets te laten meedoen.
 2. Een bij de race aangemelde GeoKret mag door de eigenaar in een cache gedropt worden. Daarna mag hij niet meer door de eigenaar verplaatst worden (tot de race afgelopen is).
 3. Ook als de startdatum gepasseerd is, mogen er nog GeoKrets starten met de deelname. Echter hoe langer je wacht, hoe minder tijd je heb om “te winnen”.
 4. Juist omdat GeoKrets nog niet zo heel bekend zijn, gebeurt het regelmatig dat de GeoKrets verdwijnen. Hang dus niets kostbaars of dierbaars aan de GeoKret.
 5. Winnaar is die GeoKret die op 31 augustus 2017 de meeste kilometers heeft afgelegd.
 6. Na afloop van de race zullen de GeoKrets gewoon blijven rondreizen. Het is dus aan de eigenaar zelf om dan alsnog een eigen missie aan de GeoKret toe te kennen.

Deelname aan deze race is geheel voor eigen risoco (Geen idee welk risico eigenlijk)
Aanmelding voor de race geschiedt op de GeoKrety site: GeoKrety.org/race.php
De race staat vermeld onder de naam: KretDuckRace 2016-207 NL / BE

Rest mij niets anders om alle deelnemers heel veel succes te wensen.

 

Vrijwilliger gezocht

Wij als Opencaching site van de BeNeLux zien graag dat onze webpagina er tiptop uitziet en dat alle functies naar behoren werken en daarom wordt er achter de schermen hard gewerkt om dit alles voor elkaar te krijgen. Helaas hebben de huidige medewerkers niet altijd voldoende tijd om alles voor elkaar te krijgen en wij zijn daarom op zoek naar vrijwilliger(s) die een beetje tijd over hebben om ons een handje te helpen.

Wie of wat zoeken wij? Wij zoeken vrijwilliger(s) die graag met PHP programmeren en ook de kennis daarin hebben en eventueel ook bekend zijn met JavaScript. Een pluspunt is natuurlijk ook als je bekend ment met phpMyAdmin maar is niet noodzakelijk.

Wat zouden wij van jou mogen verwachten? Natuurlijk wil je weten wat er allemaal gedaan mag worden en dat proberen we even in het kort te tonen.

 • De software ontdoen van eventuele bugs.
 • De software verbeteren om de prestaties van de site optimaal te maken en te houden.
 • Nieuwe functies toevoegen en/of oudere functies te verbeteren om de gebruikers optimaal van dienst te zijn.
 • Suggesties doen om de site nog beter te maken.

Wat mag jij van ons verwachten? Wij kunnen je een ontspannen werksfeer aanbieden in je eigen thuisomgeving en natuurlijk je eigen uren kunt bepalen wanneer jij wilt werken. Indien gewenst is het ook mogelijk om je naam te tonen op onze contactpagina (hall of fame) om je geleverde bijdrage aan onze site gebruikers bekend te maken.

Wanneer je geïnteresseerd bent kun je ons een mailtje sturen naar contact@opencaching.nl en kunnen eventueel een persoonlijk gesprek aangaan omtrent alle details. Natuurlijk worden alleen serieuze reacties in behandeling genomen.

Nieuwe wedstrijd Opencaching BeNeLux

Het is dan weer zover.

Opencaching BeNeLux organiseert weer een wedstrijd en hierbij pakt Opencaching BeNeLux het een heel stuk groter aan dan de vorige keer. Ook mede dankzij een bijdrage van webshop GeoGeek kunnen wij wel 3 prijzen toekennen aan 3 winnaars.
Dit zijn niet zomaar even een paar prijzen, maar 3 prijzen welke je niet vaak tegen komt en waar je eigenlijk belachelijk weinig voor hoeft te doen.
Wat valt er te winnen zul je denken.

1e prijs is een cachebehuizing van 11,3 liter met groot A4 logboek, pen/potlood, decodeer puzzelboek en verder gevuld met ruilartikelen.

1e prijs

1e prijs

2e prijs is een cachebehuizing van 5 liter met middel A5 logboek, pen/potlood, decodeer puzzelboek en verder gevuld met ruilartikelen.

2e prijs

2e prijs

3e prijs is een cachebehuizing van 2,4 liter met klein A6 logboek, pen/potlood, decodeer puzzelboek en verder gevuld met ruilartikelen.

3e prijs

3e prijs

Wat moet er gedaan worden om kans te maken op één van deze mooie prijzen? We hebben het net nog aangegeven en nu dan weer. Belachelijk weinig eigenlijk.

Zoek een plek in je eigen omgeving die je wilt tonen aan andere cachers omdat dit een bijzondere plek zou zijn. Kijk goed rond of je minimaal een kleine cache op of in de buurt kan plaatsen zo dat er bij het zoeken niets beschadigd hoeft te raken. Kortweg je gezond verstand gebruiken. Vergeet ook niet om toestemming te vragen aan de landeigenaar. Na het plaatsen van de cache hoef je alleen maar aan je vrienden en/of familie te vragen om de cache te zoeken en te loggen op opencaching BeNeLux en zelf kun je ontspannen afwachten hoeveel keren je nieuwe cache(s) gevonden gaan worden.

De spelregels zijn ook heel simpel.

 • Maak een fysieke authentieke cache die minimaal het formaat klein heeft en je kunt kiezen uit “traditioneel”, “multi” of “mystery/puzzel”. Meerdere caches maken betekent ook meer kans om te winnen.
 • De nieuwe cache dient een “OC-only” cache te zijn en mag niet ook op een andere cachingsite gepubliceerd zijn of tijdens de wedstrijd gepubliceerd te worden op een andere cachingsite. Hier wordt streng op toegezien. Indien dit wel gebeurt dan zal de betreffende cache uitgesloten worden van deze wedstrijd.
 • Jouw gemaakte cache dient dan minimaal 5 keren gevonden te worden om kans te maken op één van de prijzen.
 • De caches die in aanmerking komen voor deze wedstrijd zijn caches die na 01-07-2015 gepubliceerd zijn. Dus als je al eerder een cachepagina aangemaakt had en de cache ligt al op zijn plek maar deze komt tijdens deze wedstrijd online dan dingt deze cache gewoon mee voor een prijs.
 • Deze wedstrijd zal duren tot de eerste 3 nieuwe caches voldoen aan de vereiste criteria. Daarna zullen de winnaars bekend worden gemaakt via deze blog en andere media.

Dit zijn de caches die al meedingen naar één van de prijzen.

Dan wensen wij jullie veel succes met het maken van de nieuwe caches en hopelijk zullen ze dan regelmatig gevonden worden.

Cachegroottes op opencaching BeNeLux

Iedere cacher wil natuurlijk mooie en leuke caches lopen. Dit is zo klaar als een klontje en kunnen de meeste cachers wel beamen. Het zoeken begint natuurlijk al op de cachingsite naar caches die je leuk lijkt om te doen. De één vind multies leuk en de ander wil graag een paar traditionele caches lopen. Deze variaties in cachesoorten maakt het voor iedereen een leuke hobby. Helaas moet er voor de meeste cachers nog extra gefilterd worden omdat men het niet leuk vind om een micro of zelfs een nano te moeten zoeken waar alleen maar een krabbeltje geschreven moet worden als teken dat deze cache gevonden is. In dit soort cachegroottes is natuurlijk geen ruimte voor een pen of potlood en zelfs geen ruimte voor ruilartikelen. Ook voor een TB of Geokrety is zelfs geen ruimte. Dit is voornamelijk voor onze kleinere kinderen een domper als er geen echte schat gevonden wordt waar niets geruild kan worden.

Natuurlijk is het makkelijker om niet meer de micro’s en de nano’s uit je gezochte caches te hoeven filteren en daarna de caches in het veld te kunnen zoeken. Dus niet meer teleurgestelde momenten dat na een lange wandeling de gevonden cache een micro blijkt te zijn.

Nu heeft het OC-Team na lang overleg besloten de micro en nano cachegrootte te verbannen van opencaching BeNeLux. Dit wil zeggen dat wanneer er een cache aangemaakt wordt, er geen micro als cache grootte gekozen kan worden. De minimale cachegrootte zal “klein” zijn en moet dan ook groter dan een micro zijn en zal zeker een pen of potlood moeten kunnen bevatten naast het verplichte logboekje. Nu zullen er natuurlijk mensen zijn die het formaat klein opgeven en een micro gaan plaatsen maar hier gaan wij streng op toezien en zullen na het bekend worden hiervan direct actie ondernemen. Meer over cache groottes kun je vinden op onze wikipagina

Wij hopen hiermee het originele cachegevoel weer terug te halen zoals het cachen bedoeld was en de wildgroei van micro’s en nano’s uit te sluiten van onze cachesite. Ook proberen wij op deze manier ook kwaliteit caches aan te bieden waar op andere cachingsites een gemis aan is.

 

Het is terug lente!!!

lente

De voorbije dagen hebben we er terug van kunnen genieten … de ZON!!! Eindelijk is de lente terug in het land! Langzaam maar zeker komen we uit onze winterslaap, kruipen we uit ons hol en profiteren we van elke zonnestraal die ons wordt geschonken. En daarbij komt ook de zin (terug) om op stap te gaan en terug vele geocaches te zoeken. 😀

Zo staat er binnenkort het eerste OPRUIM-EVENT op de planning. Op 25 april 2015 wordt er een event georganiseerd door GEO-BREIN. De nadruk zal er liggen op het gezellig samenzijn, maar ook op de natuur. Zo zal er door de aanwezigen een stukje natuur worden ontdaan van alle zwerfvuil. Wie geïnteresseerd is, kan een kijkje nemen naar volgende listing: Opruim-event te Diksmuide – OB1AF4.

Volgens ons is dit het eerste OPRUIM-EVENT op Opencaching en hopelijk mogen er nog velen volgen in zijn soort.


Maar niet iedereen is in winterslaap tijdens de 3 maanden koude periode van het jaar!!! Harrie heeft alleszins niet stil gezeten en heeft wederom heus wat werk verzet op Opencaching. Zo zijn er reeds verschillende Powertrails beschikbaar gemaakt waarbij je de grenzen tussen België-Nederland en Nederland-Duitsland kan verkennen.

powertrail

Via deze link kom je op de Powertrail pagina van opencaching terecht en zie je alle beschikbare trails die kunnen gelopen worden. Wanneer je deze allemaal wilt vervolledigen, zullen er aardig wat kilometers in de benen zitten.

In de hobby geocaching moet er voor ieder wat wils zijn. Met deze Powertrails komen we toe aan de behoefte voor mensen die graag zulke trails op hun palmares hebben staan. 😉


De laatste tijd zijn er ook terug enkele nieuwe geocaches verschenen op OC. Deze kan je gemakkelijk via deze link benaderen. We zijn ervan overtuigd dat – nu de lente terug in het land is – er meer en meer nieuwe caches zullen verschijnen waardoor we extra redenen krijgen voorgeschoteld om terug eens op stap te gaan! 🙂

Over die nieuwe caches gesproken … we krijgen soms de melding dat er nog niet veel te beleven valt op OC. Dit alles heeft natuurlijk te maken met het grote succes van andere geocaching websites en het relatief onbekend zijn van OC, een alternatief. Het is een feit dat er op OC nog niet zo heel veel geocaches te vinden zijn, maar dat aantal kan alleen maar verbeteren wanneer (nieuwe) geocachers zich aanmelden en ook daadwerkelijk nieuwe caches gaan plaatsen. Zonder jullie trouwe leden kan OC ook niet groeien! Bij deze willen we dus graag een oproep doen aan jullie – OC leden – om de handen uit de mouwen te steken en er mee te helpen voor zorgen dat het geocache-aantal groeit. Naast het plaatsen van nieuwe geocaches kan je ook steeds reclame maken voor OC bij vrienden, familie, kennissen, enz. De beste reclame is mond-aan-mond reclame dus vertel het verder! 😉


Bij fantastisch goed weer horen ook enkele zaken waar men rekening moet met houden tijdens het geocachen. Zo zorg je er maar beter voor dat je steeds voldoende bent beschermd tegen de zon. Het is niet aangenaam om een hele dag erop uit te trekken, waarna je een week strike ligt omdat je verbrand bent. Zorg dus voor voldoende bescherming en gebruik – waar nodig – een zonnebrandcrème.

Het is ook de periode – alle warme periodes trouwens – van de teken. Dit zijn hardnekkige beestjes die je liever niet op jouw lichaam hebt zitten. De gevolgen kunnen namelijk heel naar zijn. Echt beschermen kan je niet – al zijn er toch enkele tips – maar na elke tocht doorheen de natuur kan je wel op enkele zaken de aandacht vestigen. Lees er alles over in dit artikel.


Trek er dus op uit! Geniet van het prachtige weer! Ga geocaches zoeken! Maar vooral … vertel het verder!!! 😀

Nieuwe leden en geocaches

Nieuwe Opencaching leden

 

LedenTot onze grote vreugde kunnen we mededelen dat er de laatste maanden heel wat nieuwe leden zich hebben aangesloten bij de Opencaching geocachers! Dit is te wijten aan de mond-tot-mond reclame en de sociale media. Bij deze willen we alle nieuwe Opencaching geocachers van harte welkom heten in de Opencaching samenleving.

Of je nu lid geworden bent uit nieuwsgierigheid, uit ongenoegen met andere geocaching websites, als uitbreiding op hetgeen je misschien al kende, het doet er niet toe. Wat belangrijk is, is dat jullie de weg hebben gevonden naar een geocaching website die heus wel wat te bieden heeft. Ga rustig aan je computer zitten, surf naar opencaching.be, .nl of .lu en pluis even de website op het gemakje uit. Je zal merken dat wij heel wat leuke en originele zaken aan te bieden hebben die jullie geocaching hobby nog net een tikkeltje verder brengt dan tot nu het geval was. Verlies jezelf in de talrijke nieuwe mogelijkheden omtrent cachesoorten die Opencaching te bieden heeft, de mogelijkheid om geocaching trails te maken, enz. Een niet te vergeten puntje is dat Opencaching volledig gratis is voor iedereen!!!

Wens je nog meer te weten te komen over de werking van Opencaching en al zijn mogelijkheden? Neem dan snel een kijkje op onze Wiki-pagina. In de linker kolom klik je op hulp en krijg je alles netjes op een rijtje.

Wens je in contact te komen met andere collega opencachers? Ga dan eens een kijkje nemen op ons forum. Daar kan je allerhande zaken kwijt, maar heb je ook de mogelijkheid om vragen te stellen.

Uiteraard zijn we ook steeds te bereiken via e-mail. Stuur ons een mailtje met je vragen en/of opmerkingen en we antwoorden je zo snel mogelijk.

 

Nieuwe Opencaching geocaches

 

nieuw1Met al deze nieuwe leden komt er schot in het aanbod van nieuwe geocaches. Gestaag groeit dat aanbod en worden de nieuwe caches ook gevonden!!! Zowel in België als Nederland worden er nieuwe caches aangeboden. Via de Opencaching website kan je met één muisklik zien welke de nieuwste geocaches zijn die werden aangeboden.

Zie hier een overzicht van de nieuwste caches die werden aangeboden sinds juli 2014:

 

 

 

Dit is al een heus lijstje aan nieuwe geocaches, vinden we en daar zijn we als OC-team héél tevreden mee!

OC-statistieken

We kunnen jullie zelfs een grafiekje meegeven waarin duidelijk te zien is dat Opencaching in stijgende lijn vooruitgang aan het boeken is. Dit allemaal dankzij jullie medewerking. Het plaatsen van nieuwe caches en het zoeken van die caches dragen allemaal bij aan een positieve groei van deze geocaching samenleving. Mogen jullie nog veel reclame maken en jullie collega geocachers, die reeds actief zijn op andere geocaching websites, eens aansporen om ook bij ons een kijkje te komen nemen. Enkel op deze manier kan Opencaching Benelux groeien en bloeien!!!

 

Dus … wacht niet langer!!! Na het lezen van dit artikeltje surf je als de bliksem naar de Opencaching website, maak geocaches, zoek geocaches, enz. Heel belangrijk, misschien zelfs het belangrijkste … HEB HEEL VEEL PLEZIER TERWIJL JE OP GEOCACHING AVONTUUR TREKT!!! Deel jullie avonturen d.m.v. een log. Plaats leuke foto’s van jullie avonturen. Jullie mogen zelfs jullie tofste avonturen aan ons doorsturen via e-mail. Wij publiceren jouw verhaal mét foto’s vervolgens op onze Opencaching Blog! Als het om een grote hoeveelheid foto’s gaat, kan je dat steeds via WeTransfer aan ons doorsturen. Ons e-mailadres wat dan moet opgegeven worden is octeam@opencaching.nl.

bedankt

Op stap naar Goes

Samen op pad in Goes!!!

 

Goes

 

Op zondag 12 oktober gaan we met een groep geocachers/spionnen naar Goes!

Op Facebook was er door iemand het idee ontstaan om een dagje naar Goes te trekken om er enkele caches te gaan zoeken. Het idee werd leuker toen er zich alsmaar mensen aanboden om mee te komen. Want zeg nu zelf, wat is er leuker dan met een groepje eensgezinden een hele dag te geocachen!?

Op de planning staat eigenlijk een beetje van alles. Caches die op verschillende websites worden aangeboden, GeoSpy objecten, trackables en Geokrets loslaten, enz. Maar vooral … heel veel plezier beleven!

Uiteindelijk ontstond dan het idee bij twee personen om er op Opencaching (OC) maar een eventje van te maken. Veel wordt er niet georganiseerd hoor. er wordt afgesproken op een bepaalde locatie en van daaruit zal er gestart worden met wandelen. De ene na de andere cache zal dan de revue passeren.

Uiteraard zullen ook wij van de partij zijn en nadien een volledig verslag uitbrengen. Er zal gefilmd worden, gefotografeerd en genoteerd. Wanneer het event ten einde is, zullen we huiswaarts trekken, even een nachtje goed rusten en daags nadien brengen we uitgebreid verslag uit van ons Goes-avontuur.

Hou de blog dus goed in de gaten!!! Wie zich  geroepen voelt om mee te gaan en/of aanwezig te zijn op de Grote Markt van Goes om 10u, kan zich nog steeds inschrijven via de eventpagina.

WEES WELKOM EN BRENG ZOVEEL MOGELIJK COLLEGA-CACHERS MEE!!! HOE MEER ZIELEN …