Opencaching BeNeLux en natuurgebieden

Geocachen draait zoals elke cacher weet niet alleen om het zoeken van een schat.

Het zijn de voorbereidingen voor diegene die een cache wil plaatsten, zoals een geschikte locatie zoeken met eventueel een korte of lange wandeling en het vragen van toestemmingen aan de betreffende landeigenaar(en).

Nadat een cache geplaatst is dan gaat de beurt naar de cacher om deze geocache te zoeken. Een ieder heeft natuurlijk zijn eigen voorkeur van welk soort cache hij of zij graag doet. De een wil graag in de stad cachen en de ander zoekt graag de natuur op.

heidezon

De natuur is een stuk gevoeliger en daarom zijn er instanties zoals Staatsbosbeheer, Agentschap voor Natuur en Bos, Natuurmonumenten, Natuurpunt en nog een aantal die instaan om deze natuurgebieden te onderhouden en te behouden. Meer over deze natuurbeheerders kun je ook vinden op ons forum. Ook wij als geocachers zijn verantwoordelijk voor het behoud van de natuur die ons rest en zeker de gebieden die onder bovenstaande instanties als (beschermd) natuurgebied aangewezen zijn. Hieronder wordt verstaan dat men niet onnodig van de aangewezen paden komt, afval van jezelf weer netjes meeneemt (een leeg blikje fris is lichter dan een volle en past op het zelfde plekje in je rugzak) etc. etc.

Ook zijn er instanties die deze natuurgebieden in kaart brengen welke voor een ieder via het internet te bekijken is alsmede de geografische gegevens vrijgeeft zodat deze vrij te gebruiken zijn. Een grote instantie is bijvoorbeeld Natura2000 (zie deze wikipagina) waar leden van de Europese lidstaten hun gegevens geven zodat deze op een centrale plaats verzameld kunnen worden. Je kunt bijvoorbeeld op een kaart zien waar welk natuur zich bevind. Is ook bijzonder handig als je een cache maakt en nog niet weet of het een natuurgebied is of welk natuurgebied het is. Neem eens een kijkje op deze kaart.

Sinds zeer recent maakt Opencaching BeNeLux ook gebruik van deze vrij toegankelijk gegevens. Als je al een cache gemaakt had die in een natuurgebied ligt of wanneer een cache gemaakt wordt die in een natuurgebied ligt zal er een extra vermelding komen op de betreffende cachepagina.

Selectie_036

Let wel dat het systeem uitgaat van het coördinaat welke bovenaan de cachepagina staat. Dit is gewoon een extra aandachtspunt voor de cacher die deze cache wil gaan lopen. Ook kan er op de aangegeven natuurgebieden geklikt worden en wordt je doorgelinkt  naar de Europese site Natura2000 waar alle informatie over dit gebied te vinden is. Deze site is wel in het Engels daar er meerdere landen op kijken, maar dat zal voor de meeste geen probleem zijn.Wij doen ons best om met de laatste vrijgegeven gegevens te werken en het kan voor komen dat er een natuurgebied niet aangegeven wordt. Dit wil niet zeggen dat er niet voorzichtig met de natuur omgegaan hoeft te worden.

Wij wensen jullie veel plezier met deze extra informatie en geniet van de mooie natuur die voor ons beschikbaar is.

Geogroeten,
OC-team

 

1 thought on “Opencaching BeNeLux en natuurgebieden

  1. Ruben H.

    Leuk artikeltje!!! Persoonlijk vind ik dit een leuke extra service die ons wordt geboden op Opencaching. Info over natuurgebieden is steeds interessant voor de mensen (geocachers) die daadwerkelijk geïnteresseerd zijn in de natuur, die steeds willen lezen en leren over de omgeving waar ze gaan wandelen. Ikzelf ben zo’n persoon. Hoe meer info over de omgeving, hoe langer ik er vertoef en zaken ga opzoeken. Dus niet alleen om een doosje te vinden. 😉
    Het geeft ook een extra controle voor de cache-eigenaar zelf. Komt de melding op de listing te staan en je was nog niet (helemaal) zeker of het in natuurgebied is gelegen, krijg je op deze manier een extra controle en kan je de eventueel nodige toestemming(en) aanvragen.
    Conclusie: Wederom prachtig werk geleverd en we hebben er een toffe functie bij!!!

Reacties plaatsen niet mogelijk.