Auteursarchief: OC-Team

Gratis ammobox van Opencaching Benelux

Zoals bekend bij Opencaching staan wij erachter dat een cache uit minimaal een kleine behuizing moet bestaan. Wat is er nu leuker als je een echte schat vind met minimaal een logboekje, een pen of potlood en leuke ruilartikelen voor de kinderen of volwassenen na een mooie wandeling.

Over het algemeen voldoet een plastic bakje met een goed te sluiten deksel maar de ouderwetse ammobox is toch wel de ultieme cachebehuizing.

Nu heeft Opencaching een aantal ammoboxen weten te bemachtigen en willen jullie graag de gelegenheid geven om 3 caches te maken en Opencaching geeft daarvoor 1 ammobox per account weg.


Wat moet je doen om zo’n gratis ammobox in de wacht te slepen?
Zoek een mooie of speciale plek die je wilt laten zien aan je medecachers. Maak 3 fysieke caches zoals een multi, traditioneel of elk ander soort cache. Let op dat ook bij Opencaching toestemming van de landeigenaar nodig hebt om een cache te plaatsen. Laat deze caches door ons keuren en als deze goedgekeurd worden dan zorgen wij voor een ammobox die je kunt gebruiken voor je 4e cache of eventueel om voor één van de 3 caches te gebruiken. Natuurlijk dienen dit wel “OC only” caches te zijn die niet op een andere caching site geregistreerd zijn.
Er zijn 10 ammoboxen te vergeven dus grijp je kans om zo’n mooie ammobox te bemachtigen en daar een mooie cache van te maken.
Deze actie geld alleen voor verzending naar Nederland en België.

Nieuwe cache sticker

!!! Eindelijk, ze zijn er !!!

15063996_678158539027183_1918927398_o
Omdat caches van Opencaching Benelux niet echt herkend worden als caches van Opencaching hebben wij (voorlopig) een beperkt aantal stickers laten maken. Deze stickers kunnen op caches geplakt worden waar informatie over de cache geschreven kan worden. Het formaat van deze stickers zijn 15×7,5 cm en passen dus ook op kleinere caches.

Daar het om een beperkt aantal stickers gaat kunnen er maximaal 5 stickers per account besteld worden. Mocht de belangstelling naar stickers groter worden dan kunnen er in de toekomst natuurlijk meer gemaakt worden.

Opencaching is een non-profit website en streeft ernaar om alles gratis aan te bieden maar verzoeken wel om minimaal de verzendkosten te voldoen als een bestelling geplaatst wordt.

Wil je één of meerdere stickers bestellen? Ga dan naar onze contact pagina en klik onderin op de “Doneren” knop. Doneer voor verzending naar Nederland minimaal €1,23 en verzending in Belgie minimaal €0,79. Om Opencaching financieel te ondersteunen kan natuurlijk een hoger bedrag gedoneerd worden. Vermeld bij je donatie het aantal stickers, het accountnaam en het adres waar deze stickers heen gestuurd mogen worden.

KretDuckRace

  
KretDuckRace 2016 – 2017
Op 16 augustus is het idee geboren om een GeoKrety Race te gaan organiseren.

Na het peilen van interesse bleek dat er toch wel wat mensen zijn die dit toch wel leuk zouden vinden. Nu is het zo dat de GeoKrety in Nederland en België nog niet zo heel erg bekend is. Daarom willen we dit gelijk aanpakken om GeoKrety.org een klein beetje te promoten.

Bij veel mensen bestaat het idee dat je WEER een account aan moet maken voor de “zoveelste site” als je een GeoKret wilt loggen als gevonden of verplaatst. Ik kan vertellen dat dit niet hoeft.
Het aanmaken van een account is alleen nodig als je zelf een GeoKret wilt aanmaken. Voor het meedoen aan de GeoKrety Duck Race moet je dus wel een account aanmaken.

De KretDuckRace 2016-2017.

De race gaat van start op 1 september 2016. De race is geheel “voor de fun”. Er zijn dus geen prijzen mee te winnen, er zijn geen kosten aan de deelname. De race eindigd op 31 augustus 2017.

Regels:

  1. Er is geen limiet aan het aantal GeoKrets die u mee mag laten doen. Echter om het ook voor de anderen leuk te houden, adviseren we om maximaal 5 GeoKrets te laten meedoen.
  2. Een bij de race aangemelde GeoKret mag door de eigenaar in een cache gedropt worden. Daarna mag hij niet meer door de eigenaar verplaatst worden (tot de race afgelopen is).
  3. Ook als de startdatum gepasseerd is, mogen er nog GeoKrets starten met de deelname. Echter hoe langer je wacht, hoe minder tijd je heb om “te winnen”.
  4. Juist omdat GeoKrets nog niet zo heel bekend zijn, gebeurt het regelmatig dat de GeoKrets verdwijnen. Hang dus niets kostbaars of dierbaars aan de GeoKret.
  5. Winnaar is die GeoKret die op 31 augustus 2017 de meeste kilometers heeft afgelegd.
  6. Na afloop van de race zullen de GeoKrets gewoon blijven rondreizen. Het is dus aan de eigenaar zelf om dan alsnog een eigen missie aan de GeoKret toe te kennen.

Deelname aan deze race is geheel voor eigen risoco (Geen idee welk risico eigenlijk)
Aanmelding voor de race geschiedt op de GeoKrety site: GeoKrety.org/race.php
De race staat vermeld onder de naam: KretDuckRace 2016-207 NL / BE

Rest mij niets anders om alle deelnemers heel veel succes te wensen.

 

Vrijwilliger gezocht

Wij als Opencaching site van de BeNeLux zien graag dat onze webpagina er tiptop uitziet en dat alle functies naar behoren werken en daarom wordt er achter de schermen hard gewerkt om dit alles voor elkaar te krijgen. Helaas hebben de huidige medewerkers niet altijd voldoende tijd om alles voor elkaar te krijgen en wij zijn daarom op zoek naar vrijwilliger(s) die een beetje tijd over hebben om ons een handje te helpen.

Wie of wat zoeken wij? Wij zoeken vrijwilliger(s) die graag met PHP programmeren en ook de kennis daarin hebben en eventueel ook bekend zijn met JavaScript. Een pluspunt is natuurlijk ook als je bekend ment met phpMyAdmin maar is niet noodzakelijk.

Wat zouden wij van jou mogen verwachten? Natuurlijk wil je weten wat er allemaal gedaan mag worden en dat proberen we even in het kort te tonen.

  • De software ontdoen van eventuele bugs.
  • De software verbeteren om de prestaties van de site optimaal te maken en te houden.
  • Nieuwe functies toevoegen en/of oudere functies te verbeteren om de gebruikers optimaal van dienst te zijn.
  • Suggesties doen om de site nog beter te maken.

Wat mag jij van ons verwachten? Wij kunnen je een ontspannen werksfeer aanbieden in je eigen thuisomgeving en natuurlijk je eigen uren kunt bepalen wanneer jij wilt werken. Indien gewenst is het ook mogelijk om je naam te tonen op onze contactpagina (hall of fame) om je geleverde bijdrage aan onze site gebruikers bekend te maken.

Wanneer je geïnteresseerd bent kun je ons een mailtje sturen naar contact@opencaching.nl en kunnen eventueel een persoonlijk gesprek aangaan omtrent alle details. Natuurlijk worden alleen serieuze reacties in behandeling genomen.

Nieuwe wedstrijd Opencaching BeNeLux

Het is dan weer zover.

Opencaching BeNeLux organiseert weer een wedstrijd en hierbij pakt Opencaching BeNeLux het een heel stuk groter aan dan de vorige keer. Ook mede dankzij een bijdrage van webshop GeoGeek kunnen wij wel 3 prijzen toekennen aan 3 winnaars.
Dit zijn niet zomaar even een paar prijzen, maar 3 prijzen welke je niet vaak tegen komt en waar je eigenlijk belachelijk weinig voor hoeft te doen.
Wat valt er te winnen zul je denken.

1e prijs is een cachebehuizing van 11,3 liter met groot A4 logboek, pen/potlood, decodeer puzzelboek en verder gevuld met ruilartikelen.

1e prijs

1e prijs

2e prijs is een cachebehuizing van 5 liter met middel A5 logboek, pen/potlood, decodeer puzzelboek en verder gevuld met ruilartikelen.

2e prijs

2e prijs

3e prijs is een cachebehuizing van 2,4 liter met klein A6 logboek, pen/potlood, decodeer puzzelboek en verder gevuld met ruilartikelen.

3e prijs

3e prijs

Wat moet er gedaan worden om kans te maken op één van deze mooie prijzen? We hebben het net nog aangegeven en nu dan weer. Belachelijk weinig eigenlijk.

Zoek een plek in je eigen omgeving die je wilt tonen aan andere cachers omdat dit een bijzondere plek zou zijn. Kijk goed rond of je minimaal een kleine cache op of in de buurt kan plaatsen zo dat er bij het zoeken niets beschadigd hoeft te raken. Kortweg je gezond verstand gebruiken. Vergeet ook niet om toestemming te vragen aan de landeigenaar. Na het plaatsen van de cache hoef je alleen maar aan je vrienden en/of familie te vragen om de cache te zoeken en te loggen op opencaching BeNeLux en zelf kun je ontspannen afwachten hoeveel keren je nieuwe cache(s) gevonden gaan worden.

De spelregels zijn ook heel simpel.

  • Maak een fysieke authentieke cache die minimaal het formaat klein heeft en je kunt kiezen uit “traditioneel”, “multi” of “mystery/puzzel”. Meerdere caches maken betekent ook meer kans om te winnen.
  • De nieuwe cache dient een “OC-only” cache te zijn en mag niet ook op een andere cachingsite gepubliceerd zijn of tijdens de wedstrijd gepubliceerd te worden op een andere cachingsite. Hier wordt streng op toegezien. Indien dit wel gebeurt dan zal de betreffende cache uitgesloten worden van deze wedstrijd.
  • Jouw gemaakte cache dient dan minimaal 5 keren gevonden te worden om kans te maken op één van de prijzen.
  • De caches die in aanmerking komen voor deze wedstrijd zijn caches die na 01-07-2015 gepubliceerd zijn. Dus als je al eerder een cachepagina aangemaakt had en de cache ligt al op zijn plek maar deze komt tijdens deze wedstrijd online dan dingt deze cache gewoon mee voor een prijs.
  • Deze wedstrijd zal duren tot de eerste 3 nieuwe caches voldoen aan de vereiste criteria. Daarna zullen de winnaars bekend worden gemaakt via deze blog en andere media.

Dit zijn de caches die al meedingen naar één van de prijzen.

Dan wensen wij jullie veel succes met het maken van de nieuwe caches en hopelijk zullen ze dan regelmatig gevonden worden.

Cachegroottes op opencaching BeNeLux

Iedere cacher wil natuurlijk mooie en leuke caches lopen. Dit is zo klaar als een klontje en kunnen de meeste cachers wel beamen. Het zoeken begint natuurlijk al op de cachingsite naar caches die je leuk lijkt om te doen. De één vind multies leuk en de ander wil graag een paar traditionele caches lopen. Deze variaties in cachesoorten maakt het voor iedereen een leuke hobby. Helaas moet er voor de meeste cachers nog extra gefilterd worden omdat men het niet leuk vind om een micro of zelfs een nano te moeten zoeken waar alleen maar een krabbeltje geschreven moet worden als teken dat deze cache gevonden is. In dit soort cachegroottes is natuurlijk geen ruimte voor een pen of potlood en zelfs geen ruimte voor ruilartikelen. Ook voor een TB of Geokrety is zelfs geen ruimte. Dit is voornamelijk voor onze kleinere kinderen een domper als er geen echte schat gevonden wordt waar niets geruild kan worden.

Natuurlijk is het makkelijker om niet meer de micro’s en de nano’s uit je gezochte caches te hoeven filteren en daarna de caches in het veld te kunnen zoeken. Dus niet meer teleurgestelde momenten dat na een lange wandeling de gevonden cache een micro blijkt te zijn.

Nu heeft het OC-Team na lang overleg besloten de micro en nano cachegrootte te verbannen van opencaching BeNeLux. Dit wil zeggen dat wanneer er een cache aangemaakt wordt, er geen micro als cache grootte gekozen kan worden. De minimale cachegrootte zal “klein” zijn en moet dan ook groter dan een micro zijn en zal zeker een pen of potlood moeten kunnen bevatten naast het verplichte logboekje. Nu zullen er natuurlijk mensen zijn die het formaat klein opgeven en een micro gaan plaatsen maar hier gaan wij streng op toezien en zullen na het bekend worden hiervan direct actie ondernemen. Meer over cache groottes kun je vinden op onze wikipagina

Wij hopen hiermee het originele cachegevoel weer terug te halen zoals het cachen bedoeld was en de wildgroei van micro’s en nano’s uit te sluiten van onze cachesite. Ook proberen wij op deze manier ook kwaliteit caches aan te bieden waar op andere cachingsites een gemis aan is.

 

Opencaching BeNeLux en natuurgebieden

Geocachen draait zoals elke cacher weet niet alleen om het zoeken van een schat.

Het zijn de voorbereidingen voor diegene die een cache wil plaatsten, zoals een geschikte locatie zoeken met eventueel een korte of lange wandeling en het vragen van toestemmingen aan de betreffende landeigenaar(en).

Nadat een cache geplaatst is dan gaat de beurt naar de cacher om deze geocache te zoeken. Een ieder heeft natuurlijk zijn eigen voorkeur van welk soort cache hij of zij graag doet. De een wil graag in de stad cachen en de ander zoekt graag de natuur op.

heidezon

De natuur is een stuk gevoeliger en daarom zijn er instanties zoals Staatsbosbeheer, Agentschap voor Natuur en Bos, Natuurmonumenten, Natuurpunt en nog een aantal die instaan om deze natuurgebieden te onderhouden en te behouden. Meer over deze natuurbeheerders kun je ook vinden op ons forum. Ook wij als geocachers zijn verantwoordelijk voor het behoud van de natuur die ons rest en zeker de gebieden die onder bovenstaande instanties als (beschermd) natuurgebied aangewezen zijn. Hieronder wordt verstaan dat men niet onnodig van de aangewezen paden komt, afval van jezelf weer netjes meeneemt (een leeg blikje fris is lichter dan een volle en past op het zelfde plekje in je rugzak) etc. etc.

Ook zijn er instanties die deze natuurgebieden in kaart brengen welke voor een ieder via het internet te bekijken is alsmede de geografische gegevens vrijgeeft zodat deze vrij te gebruiken zijn. Een grote instantie is bijvoorbeeld Natura2000 (zie deze wikipagina) waar leden van de Europese lidstaten hun gegevens geven zodat deze op een centrale plaats verzameld kunnen worden. Je kunt bijvoorbeeld op een kaart zien waar welk natuur zich bevind. Is ook bijzonder handig als je een cache maakt en nog niet weet of het een natuurgebied is of welk natuurgebied het is. Neem eens een kijkje op deze kaart.

Sinds zeer recent maakt Opencaching BeNeLux ook gebruik van deze vrij toegankelijk gegevens. Als je al een cache gemaakt had die in een natuurgebied ligt of wanneer een cache gemaakt wordt die in een natuurgebied ligt zal er een extra vermelding komen op de betreffende cachepagina.

Selectie_036

Let wel dat het systeem uitgaat van het coördinaat welke bovenaan de cachepagina staat. Dit is gewoon een extra aandachtspunt voor de cacher die deze cache wil gaan lopen. Ook kan er op de aangegeven natuurgebieden geklikt worden en wordt je doorgelinkt  naar de Europese site Natura2000 waar alle informatie over dit gebied te vinden is. Deze site is wel in het Engels daar er meerdere landen op kijken, maar dat zal voor de meeste geen probleem zijn.Wij doen ons best om met de laatste vrijgegeven gegevens te werken en het kan voor komen dat er een natuurgebied niet aangegeven wordt. Dit wil niet zeggen dat er niet voorzichtig met de natuur omgegaan hoeft te worden.

Wij wensen jullie veel plezier met deze extra informatie en geniet van de mooie natuur die voor ons beschikbaar is.

Geogroeten,
OC-team