Auteursarchief: OC-Team

Het is terug lente!!!

lente

De voorbije dagen hebben we er terug van kunnen genieten … de ZON!!! Eindelijk is de lente terug in het land! Langzaam maar zeker komen we uit onze winterslaap, kruipen we uit ons hol en profiteren we van elke zonnestraal die ons wordt geschonken. En daarbij komt ook de zin (terug) om op stap te gaan en terug vele geocaches te zoeken. 😀

Zo staat er binnenkort het eerste OPRUIM-EVENT op de planning. Op 25 april 2015 wordt er een event georganiseerd door GEO-BREIN. De nadruk zal er liggen op het gezellig samenzijn, maar ook op de natuur. Zo zal er door de aanwezigen een stukje natuur worden ontdaan van alle zwerfvuil. Wie geïnteresseerd is, kan een kijkje nemen naar volgende listing: Opruim-event te Diksmuide – OB1AF4.

Volgens ons is dit het eerste OPRUIM-EVENT op Opencaching en hopelijk mogen er nog velen volgen in zijn soort.


Maar niet iedereen is in winterslaap tijdens de 3 maanden koude periode van het jaar!!! Harrie heeft alleszins niet stil gezeten en heeft wederom heus wat werk verzet op Opencaching. Zo zijn er reeds verschillende Powertrails beschikbaar gemaakt waarbij je de grenzen tussen België-Nederland en Nederland-Duitsland kan verkennen.

powertrail

Via deze link kom je op de Powertrail pagina van opencaching terecht en zie je alle beschikbare trails die kunnen gelopen worden. Wanneer je deze allemaal wilt vervolledigen, zullen er aardig wat kilometers in de benen zitten.

In de hobby geocaching moet er voor ieder wat wils zijn. Met deze Powertrails komen we toe aan de behoefte voor mensen die graag zulke trails op hun palmares hebben staan. 😉


De laatste tijd zijn er ook terug enkele nieuwe geocaches verschenen op OC. Deze kan je gemakkelijk via deze link benaderen. We zijn ervan overtuigd dat – nu de lente terug in het land is – er meer en meer nieuwe caches zullen verschijnen waardoor we extra redenen krijgen voorgeschoteld om terug eens op stap te gaan! 🙂

Over die nieuwe caches gesproken … we krijgen soms de melding dat er nog niet veel te beleven valt op OC. Dit alles heeft natuurlijk te maken met het grote succes van andere geocaching websites en het relatief onbekend zijn van OC, een alternatief. Het is een feit dat er op OC nog niet zo heel veel geocaches te vinden zijn, maar dat aantal kan alleen maar verbeteren wanneer (nieuwe) geocachers zich aanmelden en ook daadwerkelijk nieuwe caches gaan plaatsen. Zonder jullie trouwe leden kan OC ook niet groeien! Bij deze willen we dus graag een oproep doen aan jullie – OC leden – om de handen uit de mouwen te steken en er mee te helpen voor zorgen dat het geocache-aantal groeit. Naast het plaatsen van nieuwe geocaches kan je ook steeds reclame maken voor OC bij vrienden, familie, kennissen, enz. De beste reclame is mond-aan-mond reclame dus vertel het verder! 😉


Bij fantastisch goed weer horen ook enkele zaken waar men rekening moet met houden tijdens het geocachen. Zo zorg je er maar beter voor dat je steeds voldoende bent beschermd tegen de zon. Het is niet aangenaam om een hele dag erop uit te trekken, waarna je een week strike ligt omdat je verbrand bent. Zorg dus voor voldoende bescherming en gebruik – waar nodig – een zonnebrandcrème.

Het is ook de periode – alle warme periodes trouwens – van de teken. Dit zijn hardnekkige beestjes die je liever niet op jouw lichaam hebt zitten. De gevolgen kunnen namelijk heel naar zijn. Echt beschermen kan je niet – al zijn er toch enkele tips – maar na elke tocht doorheen de natuur kan je wel op enkele zaken de aandacht vestigen. Lees er alles over in dit artikel.


Trek er dus op uit! Geniet van het prachtige weer! Ga geocaches zoeken! Maar vooral … vertel het verder!!! 😀

Figibox

figibox02

Figibox, de app waarmee je op zoek kan gaan naar schatten, berichten, boodschappen, enz. is er eindelijk voor Android!!!

Sinds vorig jaar 25 september werd de app reeds gelanceerd voor iOS gebruikers. Ontwikkelaar van de app is niemand minder dan de Belg Mathieu France. De app is een berichtensysteem in de trend van WhatsApp, doet ook aan geocaching en maakt gebruik van augmented reality.

Iedereen kan een Figibox aanmaken. Na het installeren van de app maak je even een accountje aan en klaar.
Er bestaan 2 soorten Figiboxen: Privé en Publiek. De Privé-Figibox is een Figibox die je aanmaakt voor iemand in het bijzonder. Enkel die persoon voeg je dan toe als bestemmeling en enkel hij/zij kan de Figibox zoeken en openen. Een Privé-Figibox blijft maximum 1 maand geldig, daarna wordt die verwijderd.
Een publieke Figibox kan je zelf instellen hoe lang deze actief moet blijven. Je hebt ook de mogelijkheid om in te stellen dat deze nooit mag verlopen.
Wanneer je een Figibox aanmaakt, kan je in de boodschap verschillende zaken kwijt: een bericht, een foto, een videolink, een opdracht, enz. Je kan er verschillende kanten met uit. Personen die op zoek gaan naar een Figibox kunnen op de kaart kijken en zien of er in de buurt een Figibox aanwezig is. Óf ze hebben een bericht gekregen via e-mail waarin ze werden uitgenodigd om een Figibox te gaan zoeken. Er kan perfect naar een Figibox worden genavigeerd via de Google Maps. Wanneer je dicht genoeg bent, krijg je de melding dat de Figibox kan worden geopend en kan je vervolgens de interne boodschap lezen.
Diegenen die een Figibox vinden en lezen, kunnen een reactie achterlaten. De eigenaar van de Figibox krijgt daar ook een mailtje van.

figibox

Wanneer je dit allemaal leest, merk je dat de mogelijkheden om Figibox ergens in te verwerken legio zijn. Uit het oogpunt van onze hobby geocaching, gaan er ook al ideeën door ons hoofd. Figibox zou een toffe, aangename en leuke verrassing kunnen zijn binnen het geocachen.
Stel je voor: je ziet op de multicache listing enkel een startcoördinaat staan. Op die coördinaat dient gebruik gemaakt te worden van de app Figibox. Wanneer je de Figibox opent, krijg je een opdracht mee die je verder zal leiden op jouw avontuur doorheen bv. een stad. Het aantal Figiboxen die je moet zoeken, zijn onbeperkt. De CO kan zoveel waypoints in de vorm van Figiboxen maken als hij/zij zelf wilt. De laatste Figibox geeft je dan de nodige informatie om tot een fysieke geocache te komen waarin je jouw log kan plaatsen.
Op deze manier kan je iemand een volledige citytrip aanbieden op een real life en virtuele manier.

Ben je na het lezen van dit artikel nog niet volledig overtuigd over de mogelijkheden die Figibox te bieden heeft? Ga dan snel eens een kijkje nemen op hun website figibox.com. Figibox is ook terug te vinden op Twitter en op Facebook.

Wij van Geo-Brein gaan alleszins de mogelijkheden in combinatie met geocachen verder uitspitten en uitproberen. Wie weet ben jij wel de eerste die een FigiCache zal loggen?
Wanneer je zelf aan de slag bent of gaat met Figibox, laat het ons weten via reacties of op onze Facebookpagina. We zijn reuze benieuwd naar jullie ervaringen met deze nieuwe app.


Geschreven door Geo-Brein

Alle opencaches op één kaart

Opencaching bestaat uit verschillende opencaching websites: opencaching.be, opencaching.de, opencaching.pl, enz. Een overzicht vind je hier terug. Voor elke website moet je een aparte account aanmaken. Dat wil ook zeggen dat je FOUNDS niet bij elkaar worden opgeteld wanneer je bv. caches hebt gevonden in België, maar ook in Duitsland. Of dit in de toekomst zal veranderen, is nog niet duidelijk. Mocht daar wel iets aan veranderen dan houden we jullie zeker en vast op de hoogte.

Wat wel makkelijker kan, is opencaches per kaart gaan opzoeken én daar is wel de mogelijkheid om alle caches, uit alle landen, op één kaart te zien. Op deze manier is het alleszins iets eenvoudiger om een dagje uit te plannen. Op onze eigen website zie je alle caches van de Benelux op de V3 kaart. Op de V2 kaart kan je ook caches zien die zijn gelegd door leden uit andere landen.
Via Flopp’s Map kan je alle opencaching geocaches zien op één kaart!

FloppsMap01

Flopp’s Map werd ontworpen door Florian Pigorsch, een Duitser. Hij vond waarschijnlijk dat het eenvoudiger moest kunnen om alle caches op één kaart te kunnen aanschouwen. Daar is hij volgens ons dan ook perfect in geslaagd!
Op de kaart klik je een geocache aan en je krijgt dan een tekstballon met beknopte informatie. Van daaruit klik je op de link en word je doorverwezen naar de gelinkte opencaching listing van die cache. Zo zal je zien dat je per direct wordt doorverwezen naar de juiste opencaching website, om het even welk deelnemend land het is.

FloppsMap02

In het rechter gedeelte van het scherm krijg je een zoekfunctie aangeboden. Daarnaast kan je ook markers plaatsen, lijnen trekken, zelfs gemarkeerde geocaches exporteren naar een GPX-bestand. Al zit dit laatste nog in een bèta-fase.

Op de kaart zelf, in de rechterbovenhoek, kan je zelf gaan bepalen welke kaart-overlay je wenst te gebruiken.

Het marker- en lijngedeelte is gemakkelijk om zelf punten te gaan bepalen en van daaruit kan je zelf een projectie uitvoeren. Wanneer je 2 punten met elkaar verbindt, krijg je de projectie informatie van het ene punt naar het andere. Handig niet?

FloppsMap03

 

Verder kan je nog enkele details aanpassen van de kaart en kan je (linksonderaan) heel snel naar enkele interessante links springen. Zo krijg je zelfs de mogelijkheid om te kijken op een geocaching.com kaart of er caches in de buurt liggen van de regio die je op Flopp’s Map aan het bekijken bent. Dat kan interessant zijn wanneer je een nieuwe opencache wilt plaatsen en er zeker wilt van zijn dat je nergens in het gedrang komt van andere caches. Want je weet … we moeten geen rekening houden met gc-caches, maar een doos op een doos gaan leggen, doen we niet!

Dus … ga snel een kijkje nemen naar Flopp’s Map en zie zelf wat je er allemaal met kan!!! We zijn benieuwd naar jouw bevindingen. Laat het ons weten in reactie op deze post of via onze Facebook-pagina.


Geogroeten,

OC-team

Winnaar goodies wedstrijd

winner Geocachen kan heel plezierig zijn en al zeker wanneer er steeds maar nieuwe caches kunnen worden gepubliceerd! Op deze manier heeft iedereen nog eens een reden om erop uit te trekken en een leuke dag te beleven.

In ons wedstrijdartikel spraken we over de groottes van cachecontainers. Persoonlijk vinden we dat het veel aangenamer is om een container te treffen die op zijn minst een stevige “klein” is. Op deze manier kunnen er goodies worden achtergelaten, maar ook geruild wanneer aanwezig. Dit geeft een extra leuke boost voor de kleinsten onder ons, maar zelfs de volwassenen kunnen op deze manier zo af en toe aan iets interessants geraken.

De wedstrijd had 2 zaken als doel:

  1. Nieuwe caches op opencaching
  2. Containers van minimum het type “klein”

Als reactie op de wedstrijd zijn er een paar mensen onmiddellijk aan het denken gegaan en dit resulteerde in verschillende nieuwe caches op opencaching. Ons eerste doel was dus snel bereikt! Maar nu moesten de logjes nog komen op die caches. De cache-eigenaar die 2 logs kreeg op één van zijn caches, zou de winnaar worden van de wedstrijd en op deze manier een groot goodies-pakket binnenrijven.

We geven even een overzicht van de caches die meededen voor het goodies-pakket:

Dit zijn niet de enigste nieuwe caches die zijn uitgekomen de laatste weken, maar wel de enigste die voldeden aan de eisen van het wedstrijdreglement. Een overzicht van alle nieuwe caches die de laatste weken werden gepubliceerd kan je HIER terugvinden.

Hetzwammeke (Fm)Oké, laat ons even terugblikken op 9 november 2014. Blijkbaar zijn op die dag enkele geocachers op pad gegaan om de nieuwe caches van Cathy69 onder de loep te nemen. 2 daarvan (hierboven vermeld) voldeden aan de wedstrijdeisen. Alle caches van Cathy69 werden onmiddellijk 3x gelogd. Genoeg dus om als winnaar verkozen te worden.
Wij als organisatie wilden niet overdrijven in het totaal aantal logs die moesten geplaatst worden op de caches, omdat het geocaching verkeer op opencaching nog volop op gang aan het komen is. We hadden echter geen rekening gehouden met het feit dat als de organisatie zelf op pad trekt, dit meestal met een minimum van 2 personen gebeurt. Vandaar dus dat Cathy69 zo snel het quotum kon halen.

De cache die uiteindelijk als eerste de nodige logs had vergaard, is het zwammetje – OB1ADA. Deze cache ligt op een mooie plaats verstopt. In de buurt kan je ook even een blik werpen op een “kunstwerk” genaamd Iedereen Flandrien (meer info hier).

 Bij deze dus een dikke proficiat aan Cathy69, winnaar van de wedstrijd!!!

We willen ook nog even terugkomen op de groottes van cachecontainers. In de praktijk merken we dat geocachers niet altijd een duidelijke kijk hebben op wat voor soort container ze plaatsen. Een micro is voor sommigen een klein en omgekeerd. Op de wiki-pagina van opencaching kan je perfect terugvinden wat de containergroottes zijn voor opencaching. Neem HIER even een kijkje vooraleer je de cachegrootte aanduidt op de listing. Alles staat er mooi uitgelegd én er staan voorbeelden bij.


Voor diegenen die nu niet gewonnen hebben, niet getreurd. Binnenkort komt er een nieuwe leuke wedstrijd!!! Iedereen zal dan weer kans maken op een prijs. Wat de wedstrijd zal inhouden maken we later bekend. Volg ons dus op de voet!!!

 

Geogroeten,
OC-team

Goodies wedstrijd

kikker

Goodies = ruilspullen

Goodies of ruilspullen vind je alsmaar minder in geocaches en dat is jammer. Het is toch altijd aangenamer om met je kinderen op avontuur te trekken en dat zij in de gevonden cachecontainer iets vinden om te ruilen dat het ruilen waard is!?!?

Als je dan al iets vindt, is het in de meeste gevallen nog brol ook. Nietszeggende prullen, kapotte zaken, beschimmelde kaartjes, bedorven snoepen, condooms, tampons, je kunt het zo gek niet bedenken of je komt het tegen in een geocache.

Dit is natuurlijk niet de bedoeling! De bedoel is dat er spulletjes van enige waarde in de geocaches worden gedropt om het zo aangenaam en leuk te maken voor kinderen (en volwassenen). Een tof speeltje (niet kapot), een coin, een verzamelstuk, spelletjes, enz.

Opencaching Benelux wil daar verandering in brengen!!!

Wedstrijd

Opencaching wil een groot pakket goodies wegschenken.  Dit pakket is ons geschonken door RHCV’s Geo-Brein. Dank daarvoor.

Natuurlijk zal je dit pakket niet zonder slag of stoot kunnen bemachtigen. Neen, we gaan er een soort wedstrijd aan vast hangen. Wie de wedstrijd wint, zal van ons het grote pakket goodies toegestuurd krijgen!

Wat moet je doen?

Wat moet je doen om dit goodies-pakket te winnen? Wel … het is eigenlijk heel eenvoudig …

 

Om deel te nemen en kans te maken op het goodies-pakket, moeten er:

  1. Nieuwe (OC ONLY) caches geplaatst worden op opencaching.be, .nl, of .lu
  2. Cachesoort moet van het fysieke type zijn. Er moet dus een container geplaatst worden!
  3. De cachecontainer moet minimum van het type klein zijn, zodat er goodies in kunnen. Dus geen micro’s of kleiner!
  4. Er moet gelogd worden.

Hoe kan je winnen?

Het goodies-pakket kan gewonnen worden door de eerste cache-eigenaar die 2 logs krijgt op zijn/haar nieuwe geocache.

Dat wil dus zeggen dat je meer kansen maakt om te winnen naarmate je geocaches legt!!! Hoe meer caches, hoe groter de kans dat ze gevonden worden, hoe groter de kans dat je de eerste cache eigenaar bent die 2 logs ontvangt (op dezelfde cache weliswaar).

Moeilijk is het dus niet!

Succes!!!

Van het moment dit artikel verschijnt, loopt de wedstrijd. Wees er dus snel bij en maak zo kans op het uitgebreide goodies-pakket dat misschien op jou ligt te wachten.

Alles zal goed bijgehouden worden door het OC-team én publiek gemaakt worden. Dit om transparantie te bieden aan deze wedstrijd zodat iedereen kan zien dat het eerlijk verloopt.

Verder rest ons nog jullie allemaal veel succes te wensen en hopelijk krijgen we er een paar pareltjes bij op Opencaching Benelux.

Geogroeten,
OC-Team

Samen op pad in Goes – eventverslag

Eventverslag – Samen op pad in Goes – OB1ACB

Voorbereiding en bedenkingen daarbij

Reeds geruime tijd werden de voorbereidingen getroffen omtrent dit eventje. Zo heel moeilijk was het niet, want de bedoeling was om met een groep eensgezinden samen te komen en er een leuke dag van te maken.

Het idee ontstond op FB. Vrienden werden via deze sociale media opgetrommeld. Geoffrey (GAACO) en ikzelf dachten dat dit anders kon. Zo is er het event op OC gekomen. Daarover kon je alles lezen in vorige artikels.

Wat kon beter? Ikzelf vond dat de opgegeven GPX beter kon. Dus volgende keer kom ik daar ten eerste vroeger met op de proppen, maar ook moet er beter gefilterd worden op caches die niet actief zijn die moment. Al kunnen er na het maken van een definitieve GPX toch nog caches uitvallen.

Tipje voor volgende events op OC: wanneer je een “wil deelnemen” plaatst, klik dan ook even aan dat je de listing wilt volgen. Enkel op deze manier blijf je constant op de hoogte van meldingen op de pagina.

Wat was dik in orde? Door een event te plaatsen op OC, zijn er toch een paar nieuwe mensen aangetrokken tot OC. Dat kunnen we alleen maar toejuichen!!! De opkomst was voldoende. Het plezier onderweg was enorm. Kortom … super geslaagd!!!

Aankomst te Goes

Er was afgesproken om ten laatste om 10u op de markt van Goes te staan. Wel … iedereen behalve de organisator (ikzelf dus) was aanwezig op het afgesproken uur. Vakkundig werd de schuld in de schoenen geschoven van mijn chauffeur, die zich had overslapen omdat hij de dag voordien maar heel laat in zijn bedje zat na een bezoek aan een mega-event te Parijs. Desalniettemin waren we toch gearriveerd met een lullige 35 minuten vertraging.  Maar … geen nood … als goede organisator had ik voor wat randanimatie gezorgd tijdens het wachten.

quad Naar verluidt kwam er een stoere quad-rijder aangedrift op de gladde marktstenen. Hij trok de hele zaak even op het achterwiel, de zijwielen, draaide wat pirouettes en belande dan met heel zijn hebben en houden in de coulissen. Die coulissen bestond uit een rij motors die er geparkeerd stond van een motorbende reeds aanwezig. Ik moet er waarschijnlijk geen tekeningetjes bij maken, maar het moet niet gezegd dat de heren (bijna) op de vuist gingen. Uiteindelijk … tegen de tijd dat de organisator arriveerde … was de politie reeds ter plaatse. Die namen de quad in beslag en reden ermee weg … ZONDER HELM!!!

Maar goed … team GAACO en RHCV waren dus eindelijk ook aanwezig. Chic volk komt altijd later én heeft een privé-chauffeur. Hahahaha.

Er werd kennis gemaakt met de onbekende gezichten en goedendag gezegd tegen de bekende gezichten. Toen dit gebeurde strompelden nog twee collega-geocachers van een terrasje af en kwamen de groep vergezellen. Eenmaal allemaal tezaam konden we eropuit trekken.

Stadswandeling

 

stadGoes

001Als eerste cache gingen we uiteraard naar de OC webcamcache (van mezelf) die ergens aan de kade gelegen is. Jammer genoeg was daar blijkbaar nog niemand wakker, want alle gordijnen, inclusief de webcamkamer, waren nog gesloten. Dat was balen. Een webcamfoto kon er dus niet genomen worden. De CO van de cache liet toe om een foto van de bende te maken voor de B&B die later mocht gelden als logfoto.

Van daaruit liepen we naar de vlakbij gelegen kanonnen waar Bert (De Greven) al de hele tijd stond op te g*^%n – laten we het beschaafd houden – kijken dus. 😉 Nano Kanon bij de Houtloodsen (De Zouterij) was die cache. Nou ja … cache … een miniscuul dingetje 002was het maar. 😛 Ik weet niet meer wie het was -dit geldt trouwens voor de hele dag- die het verrekte dingetje vond, maar het werd heel snel bovengehaald. Maar nu hé? Gingen we allen apart loggen? Zouden we een teamnaam kiezen? Door allemaal apart te loggen zouden de logboekjes wel heel snel hebben volgestaan. Er werd dus besloten om een teamnaam te kiezen. BELNED? Neeeeeee … !!! OC.nl team??? Jaaaaaaaa !!! Met deze, op GC gewaagde, teamnaam zouden we de hele dag de logboekjes bekladden.

Na een poging dit kanon te verplaatsen – ah ja, want de manschappen moesten dit in den tijd toch zonder problemen hebben gekunnen toen de vijand ineens uit andere richting kwam? Nou … ze mogen het eens voortonen. – ging de wandeling richting een volgend miniscuul dingetje: Nano: Oude Singel. Ook hier werd snel OC.nl in gekladderd en konden we verder naar de volgende.

Zo snel ging het u ook weer allemaal niet, want in tussentijd werd er ruimschoots de tijd genomen om te gekkebekken, grappen, vertellen, lollen, … noem maar op. We hadden plezier … je kan het je niet voorstellen. Wel als je er aanwezig was natuurlijk, tenzij je elders met je gedachten zat. 😛

De volgende cache die we onder handen namen was Rondje Goes #4. Daar hebben we toch wel even staan zoeken vooraleer we de opvallende koker vonden. Ook hier werd het OC.nl team vervoegd door nog een stel cachers die waren nagekomen met hun kinderen. 😀 Terwijl we hier toch stilstonden, hebben we de “Eigen caches” (OC) rondgedeeld om te loggen. Voor sommigen in de groep weer een ervaring rijker. Hoedje mobiel – OB1ABCWaar is hij nu dan? – OB1A23 en RHCV gaat schatten zoeken!!! – OB1AA3.

003Van hieruit ging de trip verder naar Het “schip”. Aan dit schip was wel een beetje werk. Het was precies de Titanic die al jaar en dag op de bodem van de zee ligt weg te rotten. Het was “smurfin” die deze koker tevoorschijn toverde – net zoals vele caches die we hebben gedaan –

Na het gezonken schip te hebben verlaten, trokken we richting 004multi Oud Goes. Heel het traject afgelegd, de nodige berekeningen gemaakt en uiteindelijk op ground zero voor de box. Maar … dat was zonder succes. Niemand van het OC.nl team had door dat deze reeds geruime tijd op niet actief was geplaatst. Jammer … een leuke wandeling gehad, maar zonder resultaat moeten afdruipen. 🙁

Dan maar naar een GeoSpy object dat tevens bleek de plaats te zijn waar een cache aanwezig is. Terwijl er foto’s werden genomen van005 het GeoSpy object, werd de cache wederom door smurfin gevonden. Ook een tweede GeoSpy object kon hier worden ge-secured.

Van de stad kregen we blijkbaar genoeg. Het merendeel van de bende opteerde om in de bossen te gaan verder doen met onze zoektocht. Zo gezegd, zo gedaan …

Boswandeling

– neen, niet de drank. wat trouwens lekker is –

toolbosGoes

We hadden besloten om een reeksje aan te vatten: PTB#xx (P)Toolbos. Dit werd een reeksje van 18 caches verspreid in een wonderschoon bos dat in beheer is van Staatsbosbeheer.

006Vooraleer we konden beginnen, moest er nog gewacht worden op enkele teamleden die we onderweg naar hier hadden afgeschud. 😛 De een had even wat ruzie met de gps die niet wou luisteren, terwijl de ander nog even iets ging nuttigen. Uiteindelijk, na een drie kwartiertjes te staan lanterfanten op de parking, was de groep weer tezaam. We konden erin vliegen. 😀

De meeste van de caches werden gevonden door onze helpende hand008 smurfin. 🙂 Hier en daar had zij dan weer hulp nodig om tot de container te geraken. We waren met leden genoeg in de groep, dus dat was geen enkel probleem.

Bij de eerste cache hield ikzelf er maar een eigenaardig geurtje op na. Jakkes … daar had dus echt iemand in die buis gewaterd. Hoe lust je het zoiets te doen???

Onderweg werd er wederom luidkeels gelachen en gegierd. Aan 007plezier ontbrak het zeker niet tijdens ons eventje! En we namen daar ook de tijd voor. Het was geen geren van de ene naar de andere cache. Neen, met momenten stonden we gewoon stil om te praten, grappen te vertellen, te lachen, enz. Echt aangenaam op deze manier én laat dit nu de bedoeling zijn van een samenkomst: met elkaar praten en plezier maken. 😉

Tijdens onze boswandeling – neen, De Greven, niet de drank 😛 – werden we nog vervoegd door een laatkomer, bluecooldragons. Bij hem kriebelde het zodanig erg, dat hij er niet met inzat om nog zo laat in de middag na te komen. Yiiihaaaa … nog een OC.nl teamlid!!!

De vrouwelijke helft van RHCV was dan weer de hele middag druk in de weer met het fotograferen van schimmels. ‘k Moet zeggen … ze heeft wonderschone plaatjes genomen. 🙂

Alle caches uit de reeks werden gevonden, behalve nummetje 10. 010Welke toeren we daar hebben uitgehaald??? Niet te doen. Er kwam zelfs een vuilzak aan te pas, een zaklamp, een vuile broek (guytarded) en … euhm … tja … een DNF dan maar. 😛 Nadien blijkt dat geocachers die na ons zijn gekomen hem toch hebben gevonden. Hmm … hebben we dan toch niet genoeg gedaan??? Maar ach … het is maar een doosje minder dat we (niet) hebben gevonden.

Om de reeks op zich samen te vatten: deze was plezant om te doen. Nette constructies, een mooie wandeling doorheen een prachtig stuk natuur … wat moet een mens nog meer. De bende: tja … gewoonweg super hé!!! 😉

De Earthcache

deSchengeGoes

Na onze boswandeling zijn we richting de earthcache getrokken die we vandaag niet mochten missen. Het was namelijk International Earthcacheday en daarbij hoorde een plakplaatje op GC indien er een earthcache werd gelogd die dag.

Met de overgebleven mensen uit het OC.nl team – er was er al eentje huiswaarts naar manlief en de kinderen –  daalden we af naar diepere regionen. Daar troffen we een bord met de informatie die we nodig hadden om de earthcache correct te kunnen/mogen loggen. Elk team ging apart nog even poseren voor een logfoto en daarna hebben we er nog eentje genomen van de hele groep.

009

De wegen scheidden

Hier scheidden dan ook de wegen van de OC.nl teamleden. Elk ging moe, maar voldaan huiswaarts. Dat was geen seconde te vroeg of te laat, want het begon namelijk hevig te regenen. De weergoden waren ons de hele dag al heel gunstig geweest, maar ze konden hun tranen niet meer ophouden. Geen erg … zolang het buiten was … was er geen spatje aan de lucht. 😛

Nawoord

Een eventje als dit is zeker en vast voor herhaling vatbaar! Iedereen heeft enorm genoten van de bijeenkomst en de zaken die we hebben gedaan. Er was plezier in overvloed. De voldoening is te lezen in de logs op het event, maar ook in de reacties die nadien zijn gekomen op de sociale media.

Nogmaals dank aan iedereen die aanwezig was! Ikzelf (RHCV) heeft er ook enorm van genoten, ondanks de enorme rugpijn. Het was geslaagd en we gaan geen maanden wachten om dit nog eens over te doen! 😉

Het filmpje hieronder toont alle foto’s die tijdens ons avontuur zijn genomen.

Nieuwe leden en geocaches

Nieuwe Opencaching leden

 

LedenTot onze grote vreugde kunnen we mededelen dat er de laatste maanden heel wat nieuwe leden zich hebben aangesloten bij de Opencaching geocachers! Dit is te wijten aan de mond-tot-mond reclame en de sociale media. Bij deze willen we alle nieuwe Opencaching geocachers van harte welkom heten in de Opencaching samenleving.

Of je nu lid geworden bent uit nieuwsgierigheid, uit ongenoegen met andere geocaching websites, als uitbreiding op hetgeen je misschien al kende, het doet er niet toe. Wat belangrijk is, is dat jullie de weg hebben gevonden naar een geocaching website die heus wel wat te bieden heeft. Ga rustig aan je computer zitten, surf naar opencaching.be, .nl of .lu en pluis even de website op het gemakje uit. Je zal merken dat wij heel wat leuke en originele zaken aan te bieden hebben die jullie geocaching hobby nog net een tikkeltje verder brengt dan tot nu het geval was. Verlies jezelf in de talrijke nieuwe mogelijkheden omtrent cachesoorten die Opencaching te bieden heeft, de mogelijkheid om geocaching trails te maken, enz. Een niet te vergeten puntje is dat Opencaching volledig gratis is voor iedereen!!!

Wens je nog meer te weten te komen over de werking van Opencaching en al zijn mogelijkheden? Neem dan snel een kijkje op onze Wiki-pagina. In de linker kolom klik je op hulp en krijg je alles netjes op een rijtje.

Wens je in contact te komen met andere collega opencachers? Ga dan eens een kijkje nemen op ons forum. Daar kan je allerhande zaken kwijt, maar heb je ook de mogelijkheid om vragen te stellen.

Uiteraard zijn we ook steeds te bereiken via e-mail. Stuur ons een mailtje met je vragen en/of opmerkingen en we antwoorden je zo snel mogelijk.

 

Nieuwe Opencaching geocaches

 

nieuw1Met al deze nieuwe leden komt er schot in het aanbod van nieuwe geocaches. Gestaag groeit dat aanbod en worden de nieuwe caches ook gevonden!!! Zowel in België als Nederland worden er nieuwe caches aangeboden. Via de Opencaching website kan je met één muisklik zien welke de nieuwste geocaches zijn die werden aangeboden.

Zie hier een overzicht van de nieuwste caches die werden aangeboden sinds juli 2014:

 

 

 

Dit is al een heus lijstje aan nieuwe geocaches, vinden we en daar zijn we als OC-team héél tevreden mee!

OC-statistieken

We kunnen jullie zelfs een grafiekje meegeven waarin duidelijk te zien is dat Opencaching in stijgende lijn vooruitgang aan het boeken is. Dit allemaal dankzij jullie medewerking. Het plaatsen van nieuwe caches en het zoeken van die caches dragen allemaal bij aan een positieve groei van deze geocaching samenleving. Mogen jullie nog veel reclame maken en jullie collega geocachers, die reeds actief zijn op andere geocaching websites, eens aansporen om ook bij ons een kijkje te komen nemen. Enkel op deze manier kan Opencaching Benelux groeien en bloeien!!!

 

Dus … wacht niet langer!!! Na het lezen van dit artikeltje surf je als de bliksem naar de Opencaching website, maak geocaches, zoek geocaches, enz. Heel belangrijk, misschien zelfs het belangrijkste … HEB HEEL VEEL PLEZIER TERWIJL JE OP GEOCACHING AVONTUUR TREKT!!! Deel jullie avonturen d.m.v. een log. Plaats leuke foto’s van jullie avonturen. Jullie mogen zelfs jullie tofste avonturen aan ons doorsturen via e-mail. Wij publiceren jouw verhaal mét foto’s vervolgens op onze Opencaching Blog! Als het om een grote hoeveelheid foto’s gaat, kan je dat steeds via WeTransfer aan ons doorsturen. Ons e-mailadres wat dan moet opgegeven worden is octeam@opencaching.nl.

bedankt

Op stap naar Goes

Samen op pad in Goes!!!

 

Goes

 

Op zondag 12 oktober gaan we met een groep geocachers/spionnen naar Goes!

Op Facebook was er door iemand het idee ontstaan om een dagje naar Goes te trekken om er enkele caches te gaan zoeken. Het idee werd leuker toen er zich alsmaar mensen aanboden om mee te komen. Want zeg nu zelf, wat is er leuker dan met een groepje eensgezinden een hele dag te geocachen!?

Op de planning staat eigenlijk een beetje van alles. Caches die op verschillende websites worden aangeboden, GeoSpy objecten, trackables en Geokrets loslaten, enz. Maar vooral … heel veel plezier beleven!

Uiteindelijk ontstond dan het idee bij twee personen om er op Opencaching (OC) maar een eventje van te maken. Veel wordt er niet georganiseerd hoor. er wordt afgesproken op een bepaalde locatie en van daaruit zal er gestart worden met wandelen. De ene na de andere cache zal dan de revue passeren.

Uiteraard zullen ook wij van de partij zijn en nadien een volledig verslag uitbrengen. Er zal gefilmd worden, gefotografeerd en genoteerd. Wanneer het event ten einde is, zullen we huiswaarts trekken, even een nachtje goed rusten en daags nadien brengen we uitgebreid verslag uit van ons Goes-avontuur.

Hou de blog dus goed in de gaten!!! Wie zich  geroepen voelt om mee te gaan en/of aanwezig te zijn op de Grote Markt van Goes om 10u, kan zich nog steeds inschrijven via de eventpagina.

WEES WELKOM EN BRENG ZOVEEL MOGELIJK COLLEGA-CACHERS MEE!!! HOE MEER ZIELEN …

Wat heeft opencaching te bieden?

Vooreerst een welgemeende welkom op de Opencaching Blog! Sinds je hier bent terecht gekomen, heb je waarschijnlijk al kennis gemaakt met de website opencaching.nl. Mocht dit niet het geval zijn, krijg je hier een overzicht van wat opencaching.nl te bieden heeft.

Registreren01

Registreren op de website duurt amper een paar minuutjes! Je klikt links op [registreren], vult je gegevens in en ontvang een e-mail met daarin een activeringscode- en link. Eens dit ingevuld, ben je een volwaardig lid van de opencaching-kring. Zo snel gaat het!

Vooraleer je begint, neem even de gebruikersvoorwaarden door. Dit duurt echter ook niet lang, want de regels zijn bijlange niet zo uitgebreid als op andere (waarschijnlijk welgekende) geocaching websites. Het belangrijkste advies dat hier wordt gegeven door het OC-team is: “Gebruik je gezond verstand en daarmee kom je een heel eind!” We horen jullie al afvragen waarom er niet zo’n uitgebreide regelgeving is op opencaching.nl. Aangezien dit een geocaching website is in volle opbouw, waartoe jij nu je steentje hebt bijgedragen, zijn er gewoonweg nog niet veel regeltjes nodig. Het OC-team kijkt de kat uit de boom en volgt het reilen en zeilen op de website op de voet. Mochten er zaken moeten worden bijgestuurd, dan zal dit ook gebeuren.

SoortenCaches

Dit was dus al één voorbeeld van een positieve noot op opencaching … geen boek vol regels. Maar er is meer! Zo kunnen we met fierheid zeggen dat we meer soorten schatten te bieden hebben dan op eender welke andere geocaching website (uitgezonderd de opencaching websites). Naast de wel gekende cachesoorten (traditional, multi, event, puzzel (quiz)) biedt opencaching.nl nog tal van andere soorten: MP3 cache (Podcast), Webcam cache, Reizende cache, Eigen cache en dan nog een soort die kan worden gebruikt wanneer jouw originele cache niet onder een andere soort zou vallen: de Onbekende cache. Al deze soorten caches bieden een ruimer spectrum aan mogelijkheden waarmee je jouw verbeelding de vrije loop kan laten gaan! Je kan de uitleg over de verschillende cachesoorten nalezen op de Wiki-pagina.

verstand

We hebben nu al 2 grote voordelen van het gebruik van opencaching.nl aangekaart, maar daar stopt het niet bij! Zo komen we bij een derde voordeel dat zeker niet onbelangrijk is … het controleer proces. Hoe worden caches gecontroleerd op opencaching? Wat gebeurt er wanneer je jouw eerste cache aanbiedt? Ook dit is heel eenvoudig. Momenteel moet er nog een enorme groei aan schatten komen op de website. Vandaar dat de huidige regel zegt dat je vrij caches kan plaatsen. Daarvan worden de eerste drie caches die je aanbiedt, gecontroleerd door het OC-team. Daarna kan je jouw nieuwe caches gewoon zelf publiceren! Is dit niet tof én volledig anders dan op andere geocaching websites? Natuurlijk wel. Echter geldt hier de regel: “Gebruik je gezond boerenverstand!” Zolang deze regel in acht wordt genomen, kunnen er (bijna) geen problemen komen. Onthoudt ook goed dat je steeds verantwoordelijk bent voor de schatten die je aanbiedt. Eens er genoeg caches op de website worden aangeboden, zal deze regel een beetje aangeschroefd worden. Dan zal de regel gelden dat je eerst een minimum aan tien caches zal moeten gevonden hebben, vooraleer je er eentje kan leggen. Maar zoals reeds gezegd, heeft opencaching nu vooral nood aan veel nieuwe, uitdagende, creatieve, mooie schatten.

MijnOmgeving

Wat heeft opencaching.nl nog meer te bieden? Hebben we al vermeld dat het gebruik van opencaching volledig gratis is!?!? Komt nog eens bij dat je onbeperkt GPX bestanden kan downloaden! In de linker kolom (op de website) kan je ook heel snel te weten komen wat er allemaal gaande is in jouw omgeving. Met één druk op de knop [Mijn Omgeving] krijg je te zien welke nieuwe schatten er zijn bijgekomen, welke FTF’s (First To Find) er staan te wachten, de laatste nieuwe logs die werden geschreven, aankomende events en de schatten die het meest gewaardeerd werden. Kortom … alles wat je nodig hebt om snel aan de slag te kunnen!
QR-code-sjabloonWanneer je gaat schatten zoeken met een Garmin GPS, kan je het logbestand van de GPS overhevelen naar de website. Zo gaat het loggen van geocaches een stuk sneller. Dit doe je door te klikken op [Garmin Logbestand].
Ook beschikt opencaching.nl over een eigen checker … de Open Checker! Hoe je deze moet gebruiken vind je hier terug.
Daarnaast beschikt opencaching ook over een QR-code generator. Dit is heel interessant voor het gebruik in bv. multicaches.

Je ziet dat opencaching.nl heel wat in huis heeft om de hobby geocaching super aangenaam te maken! Geen twijfel mogelijk dat jij en vele anderen hier zeker aan hun trekken kan komen! Bekijk alles eens rustig en aandachtig en start je avonturen op opencaching.nl. Deel je ervaringen op het opencaching forum. Maar vooral … deel deze info met je collega cachers en vrienden, want de beste reclame is nog steeds de mond-tot-mond reclame!

Geschiedenis van geocaching

EersteGeocache

Het begon allemaal met de ontwikkeling van GPS (Global Positioning System) door de Afdeling Defensie van Amerika. Dit satelliet navigatiemiddel was bedoeld voor het Amerikaanse leger en daarom werden de signalen door elkaar geschud (gecodeerd) waardoor de nauwkeurigheid voor burgergebruik zich beperkte tot ongeveer 100m. Het was pas op 1 mei 2000 dat president Clinton aankondigde dat de codering – gekend als Selective Availability (SA) – zou worden uitgezet, zodat de burgers van een nauwkeurigheid konden genieten van ongeveer 10m.

Dave Ulmer stelde op 3 mei 2000 voor om de afschaffing van het SA te vieren. Door middel van het verstoppen van een grote emmer met daarin wat snuisterijen in de bossen net buiten Portland, Oregon bevestigde hij zijn voorstel. Na het verstoppen postte hij de locatie op de USENET nieuwsgroep newsgroup sci.geo.satellite-nav. Deze aanmelding is de basis geweest van wat nu nog steeds de essentie is van het spel: iets verstoppen, container, goodies, logboek en de regels: neem iets, plaats iets en signeer het logboek. Met dit bericht in de nieuwsgroep had Dave Ulmer geocaching uitgevonden!

De stash werd gevonden binnen de dag en in een paar dagen werden er meerdere stashes verborgen in Californië, Kansas en Illinois. Binnen de maand na de eerste verborgen stash, werd er een stash verborgen in Australië. Het leek erop dat de hobby snel uitgroeide tot een wereldwijd fenomeen.

Op 8 mei maakte Mike Teague een website aan waarop alle locaties van de stashes werden verzameld. De originele website is reeds verdwenen, maar dankzij de Wayback Machine bestaat er nog steeds een kopie van de website GPS Stash Hunt Homepage.

Op 15 mei maakte James Coburn een mailing list op eGroups (nu Yahoo!) waarin geocaching kon bediscussieerd worden. De lijst bestaat nog steeds en in de archieven vind je nog de beste zaken terug uit de vroege periode van de hobby.

Op 30 mei werd er een nieuwe naam bedacht voor de hobby. Matt Stum suggereerde “geocaching“. Dit om de negatieve klank en betekenis van het woord “stash” te vermijden.

Zo was er binnen een maand een heuse nieuwe hobby ontstaan met de regels, de eerste verborgen schatten en founds (gevonden schatten), een discussie forum (mailing list) en een website (GPS Hunt Homepage). Het aantal caches groeide in snel tempo.

Op 2 september 2000 stuurde Jeremy Irish een email naar de gpsstash mailing list met daarin de boodschap dat hij het domein geocaching.com had laten registreren en dat hij een eigen website had ontwikkeld. Hij kopieerde de database van Mike Teague naar zijn eigen database op de nieuwe website. Op 6 september kondigde Mike Teague aan dat Jeremy Irish nu instond voor de cache listings.

Van het begin af aan overwoog Jeremy Irish om geld te slaan uit geocaching. Geocaching.com was ingesteld als een .com site, geen .org site. Hij verkocht banners aan GPS fabrikanten en handelaars. Al gauw gaf hij dat op omdat deze niet zoveel geld in het laatje brachten. Hij besloot via donaties te werken met PayPal en regelde het ontvangen van commissies op verwijzingen naar GPS handelaren hun website. Hij ging ook kleding verkopen. Ongeacht het feit dat het woord geocaching reeds werd uitgevonden een maand vooraleer hijzelf in het spel kwam, beweerde hij dat hij het woord had uitgevonden én vroeg er een handelsmerk voor aan. Zo bouwde hij de onderneming Grounded Inc. uit.

Sommige handelingen die Irish uitvoerde waren onmiddellijk controversieel. Zo probeerde hij de oudere hobby Letterboxing op te nemen in de geocaching.com website. Daar botste hij op weerspannigheid van vele leden van het discussieforum en liet uiteindelijk het idee varen.

Nog zo een controversiële handeling was de eenzijdige controle die Irish oplegde aangaande de database met cache locaties. Hij weigerde de hele lijst ook maar aan iemand te geven. Door de vele kritiek die hij ontving op het originele discussieforum, richtte hij een eigen discussieforum op op de geocaching.com website. Ironisch genoeg gaf Irish als reden waarom hij niet meer wou deelnemen aan het enige geocaching discussieforum op dat zijn berichten er gemodereerd werden, maar al gauw werd de censuur op zijn eigen website een controversiële zaak.

Ondertussen waren ettelijke geocachers druk bezig met het verstoppen en zoeken van geocaches. Het aantal groeide heel snel. En dat brengt ons naar het einde van 2000, amper 8 maanden na de uitvinding van de hobby. Grote controverses moesten zich nog aanbieden: pin kaarten en copyright, de commerciële caches van de Planet of the Apes, de censuur die werd opgelegd door de Uitvinder van Geocaching en de betaal-om-te-spelen-leden-caches. Uiteraard ook het feit dat Dave Ulmer, Navicache en Robin Lovelock woorden werden die je niet durfde uit te spreken op geocaching.com.

Op 24 maart 2001 werd de eerste geregistreerde bijeenkomst (nu gekend als een event) gehouden in Austin, Texas. De CO’s waren Eoghan en Pumpkin Princess. De “verstopdatum” werd vastgelegd op de datum waarop het event daadwerkelijk zou plaatsvinden. Dit werd onmiddellijk de standaard die we nu nog kennen. De coördinaten waar het event zou plaatsvinden, werden opgegeven als de cachecoördinaten. Ook dit is tot op de dag van vandaag onveranderd gebleven.

Rond deze periode was er nog een geocacher, genaamd Quinn, die een eigen website oprichtte: Navicache. Naar verluid dreigde Jeremy Irish ermee een rechtszaak tegen Quinn aan te spannen omdat hij het woord geocache gebruikte op zijn Navicache website, vermoedelijk vanwege Irish’s handelsmerk applicatie. Quinn weerstond het dreigement en veranderde Navicache in een volwaardige geocaching website die ook listings aanbood. Navicache.com werd de grootste alternatieve database voor cachelistings.

Een geocacher in Californië, genaamd Ed Hall (aka Buxley), ontwierp in mei 2001 kaarten waarop de geocaches werden weergegeven. In plaats van blij te zijn met de reclame die werd gemaakt voor de hobby, dreigde Jeremy Irish ermee gerechtelijke stappen te ondernemen wanneer Ed niet de “Geocaching Data Copyright 2001 Grounded, Inc.” plaatste. Irish verwijderde elke link naar Buxley’s website van geocaching.com en kondigde zijn eigen primitieve kaarten aan. Dit voorval kreeg heel veel aandacht nadat het was verschenen in een Slashdot artikel.

Ondanks Irish’s belofte om geocaching.com reclamevrij en gratis te houden, veranderde hij in mei 2001 meer en meer zijn zakelijk model naar betaal-om-te-kunnen-spelen. Naast de reclame banners, kledijverkoop, geocaching logboekjes, bumperstickers, enz. introduceerde hij nu ook de “members-only caches” (alleen-leden caches) en op vergoedingen gebaseerde hitchhicking logregistraties. De “Alleen-leden caches” waren enkel toegankelijk voor diegenen die 30$/jaar lidgeld betaalden. Zo was er ook pas de mogelijkheid tot het volgen en loggen van Hitchhikers (lifters – nu gekend als Travel Bugs®) wanneer je Irish 5.95$ betaalde per Hitchhiker. Veel geocachers waren niet tevreden met Irish’s beslissingen, maar anderen steunden hem en zo werd de “Betaal-om-te-spelen” methode een vaste waarde. Tegen half 2003 had geocaching.com meer dan 150.000 geregistreerde gebruikers, waaronder een 7200-tal betalende (30$/jaar) leden.

Naast de eerder ontstane geocaching website Navicache, groeide er nog een volwaardige geocaching website in reactie op de commercialisering en monopolisering van geocaching.com, GeocachingWorldwide. Het was Jeremy Hurst, een Australiër, die de ontwikkeling op zich nam. de bedoeling was een website te creëren die alle geocaches vanop verschillende andere websites zou verzamelen. Maar ondanks een veelbelovende start is GeocachingWorldwide eind 2001 al stilgelegd. De ontwikkelaar zou mede door zijn werk en familie geen tijd meer gehad hebben voor de verdere ontwikkeling.

De reactie van geocaching.com op al deze opkomende geocaching websites was het censureren van de namen op het geocaching.com forum. Al deze censuur zorgde er uiteindelijk voor dat een nieuwe USENET nieuwsgroep werd opgericht, alt.rec.geocaching, een forum dat niet kon gecensureerd worden, noch door Irish, noch door om het even welke geocacher of geocaching organisatie.

In juni 2002 kwam er uit het niets een vierde volwaardige geocaching website: GeoGamer.com (bestaat niet meer). De ontwikkelaars presenteerden de website openlijk als een commerciële geocaching website. Ironisch genoeg zorgde dat voor verontwaardigde reacties op de geocaching.com forums van leden die tegen commercialisering waren. Hoe dan ook hield de website er kort nadien met op, na een korte golf van berichten aan het adres van het GeoGamer forum.

Niet alle controverses binnen geocaching gingen over de monopolisering door Irish en Grounded Inc. de zaak die het meest doorweegde voor Irish was die met één geocacher in het bijzonder die de hobby gebruikte om reclame te maken voor zijn eigen GPS gerelateerde zaak. Robin Lovelock uit de UK maakte heel veel geocaches in de buurt waar hij woonde. In elke cache liet hij een visitekaartje achter van de zaak én een CD-ROM met zijn software. De combinatie van de dichtheid waarmee hij de caches plaatste én het reclame maken voor zijn eigen bedrijf, zorgde ervoor dat zijn naam heel veel viel op de UK geocaching.com forums en niet in de goede zin. Het kwam zelfs zo ver dat Robins caches werden geplunderd en stuk gemaakt.

Sinds 2006 zijn er veel websites opgericht die geocaching listings aanboden. Sommige waren een kort leven beschoren, anderen bestaan nog steeds. Dit zijn de meest bekende die zelf listings aanboden:


(Bron: RHCV’s Geo-Brein)